Genom kameraögat

Hem | Arkiv | Om Genom kameraögat
Streets of Philadelphia Browse-older Browse-newer
8 oktober 2010

Från New York bar det vidare söderut mot Philadelphia, staden som på många sätt är USA:s vagga. Här undertecknades både oavhängighetsförklaringen och konstitutionen, och den historiskt intresserade kan frossa i museer, utställningar och guidade turer om snart sagt allt som har med uppkomsten av Amerikas Förenta Stater att göra.

När jag häromdagen bläddrade igenom bilderna från den broderliga kärlekens stad för att hitta något att lägga upp här tänkte jag däremot försöka låta bli bilder med historisk anknytning. I stället fastnade jag för det här fotot, taget i korsningen mellan Market Street och 6th Street. Natt, asfalt, gatlyktor och en annalkande bil på andra sidan korsningen. En ögonblicksbild från ett Philly av idag, utan historiska referenser, tänkte jag.

Det var inte förrän jag hade redigerat färdigt bilden och börjat skriva den här bildtexten som jag insåg att inhägnaden till vänster är en byggarbetsplats där man håller på att bygga en kopia av huset som George Washington och John Adams använde som presidentbostad under de tio år som Philadelphia var huvudstad -- jag blir visst inte av med den historiska kopplingen ens om jag försöker.