Genom kameraögat

Hem | Arkiv | Om Genom kameraögat
Streets of Philadelphia, II Browse-older Browse-newer
13 oktober 2010

När jag går igenom bilderna efter en fotopromenad i jakt på potentiella bloggbilder följer för det mesta en redigeringssession för att få bilderna i presentabelt skick. Skräp i ytterkanterna beskärs obarmhärtigt bort, suddiga detaljer skärps upp, vitbalans justeras och färgkurvor ändras.

Allt som oftast blir jag sittande på tok för länge och justerar detaljer fram och tillbaka utan att bli riktigt nöjd. För det mesta brukar det bero på att bilden inte blev riktigt som jag ville när jag tog den. Om komposition, exponering eller ljus blivit fel är det svårt att göra så mycket åt det i efterhand.

Men då och då dyker det upp små guldkorn som gör sig bäst precis som de är, eller som på sin höjd fordrar några enstaka småjusteringar. Det här är en sådan bild. Det är klart, jag lade ett par minuter på att putsa på några enstaka detaljer, men på det hela taget är det i stort sett samma bild som kom ur kameran.

Men det är klart, en skitig bakgata i Philadephia gör sig rätt bra på bild. Då behövs inte så mycket uppstädning i efterhand.