Genom kameraögat

Hem | Arkiv | Om Genom kameraögat
Utan stativ i D.C. Browse-older Browse-newer
17 november 2010

Det hade blivit dags att säga adjö till Philadelphia och Andreas och jag styrde kosan mot Washington, D.C.

D.C. skiljer sig från de flesta andra städer genom att gatunätet är planerat och designat i förväg i stället för att ha växt fram successivt, eftersom staden byggdes från grunden för att bli ny huvudstad i USA. Hela staden är inordnad i ett prydligt rutnät som här och var klipps av av långa avenyer som skär diagonalt tvärs genom gatunätet, och det känns verkligen att staden är planerad i förväg, till synes in i minsta detalj.

En kväll på väg tillbaka till hotellet passerade vi Pennsylvania Avenue, som sträcker sig rakt mot Kapitolium. Det kändes nästan som om den här vyn bara väntade på att bli fotograferad, om någon av oss bara hade varit förutseende nog att ha ett stativ med sig. Som tur är händer det att verkligheten rycker in och hjälper till i sådana här lägen. Ett strategiskt placerat elskåp fick bli ett provisoriskt stativ, och efter några försök fick jag till en bild som jag blev någorlunda nöjd med.

Jag hade i och för sig gärna sluppit stolpen mitt i bilden, men elskåpet stod ju där det stod. Och stolpen också, för den delen. Trots flera år av minutiös planering för att få allting perfekt lyckades visst stadsarkitekterna placera ett stackars elskåp några ynka meter fel när de konstruerade planerna för Washington D.C. Nåja, bortsett från just den lilla fadäsen gjorde de faktiskt ett ganska bra jobb :-)